- Back to the basics -

Een reis in het kader van leiderschapsontwikkeling

Inleiding

In de ontwikkeling van leiderschap verschuift de nadruk op planning en controle naar visie, missie en inspireren. Beiden zijn echter belangrijk om goed leiding te kunnen geven. Deze schijnbare paradox is goed te hanteren wanneer bewuste en onbewuste delen van de psyche met elkaar leren samenwerken. Afrika biedt daarvoor een unieke gelegenheid!

De mens vindt niet alleen zijn oorsprong in Afrika, maar Afrika biedt u ook de kans om in contact te komen met de oorsprong van onze psyche: het onbewuste. Onze Westerse cultuur wordt gedomineerd door bewust handelen. In Afrika leeft men nog in nauw contact met het onbewuste.

Het boek ‘Malidoma, bevriend met de vijand’ vormt de inspiratiebron voor deze reis. Het is een waar gebeurt verhaal van een Afrikaanse man die op 4-jarige leeftijd wordt gekidnapt door Jezuïetenpaters en door hen Westers wordt opgevoed. Op 18-jarige leeftijd weet hij te ontsnappen en gaat terug naar zijn stam. Omdat hij graag aansluiting wil, maar de stam en haar gewoonten ontgroeid is, besluiten de stamoudsten dat hij alsnog geïnitieerd moet worden (normaal gebeurt dit op veel jongere leeftijd). Malidoma beschrijft op een indringende manier zijn kennismaking met onbewuste krachten en de tegenstelling met zijn Westers gevormd bewustzijn. Hij weet uiteindelijk beide werelden met elkaar te verbinden, gaat in Amerika wonen maar blijft in contact met zijn stam. Hij geeft op dit moment veel lezingen over de hele wereld. Tijdens de reis ‘Back to the basics’ zult u op bescheiden schaal kennismaken met elementen van de initiatieriten uit het boek als middel om in contact te komen met het onbewuste. Het boek is daarom ook verplichte literatuur voor aanvang van de reis.

Werkwijze

Leiderschapsontwikkeling begint met de ontwikkeling als persoon. Tijdens de reis zult u daarom regelmatig persoonlijk worden begeleid. U wordt dagelijks door allerlei ervaringen in contact gebracht met het onbewuste. U leert zicht te krijgen op de verschillende aspecten van het onbewuste en erop te gaan vertrouwen. Het onbewuste vormt de basis van onze psyche. Zonder stevige basis kunnen we wel bewust de touwtjes in handen hebben, maar worden we ongemerkt heen en weer geslingerd door onbewuste krachten. Door zicht te krijgen op het onbewuste, erop te leren vertrouwen en er positief gebruik van te maken, legt u een solide basis onder uw bewuste beslissingen en kunt u beter koersen in werk en leven. Door de persoonlijke aandacht tijdens de reis leert u hoe u in uw eigen unieke situatie onbewuste processen kunt herkennen en gebruiken. De reis geeft u een belangrijke tool in uw ontwikkeling als leider.

Voor wie

Deze reis is bedoeld voor iedereen die in zijn werk te maken heeft met onbewuste processen en daar graag op een positieve manier gebruik van wil maken. Dat kan bijvoorbeeld zijn als leidinggevende, ondernemer, bestuurder of begeleider.

Praktisch

- Minimaal 6 tot maximaal 10 deelnemers

- 2 begeleiders: Ria Borst, professioneel coach en specialist in onbewuste processen en 1

reisleider van Aberdare Afrika Reizen

- 9 dagen (donderdagavond tot en met zaterdagochtend)

- Dagelijkse coaching/begeleiding

- Vooraf een persoonlijk intake gesprek

- Na afloop een gezamenlijke terugkom middag/avond

- Verplichte literatuur: Of water and the spirit, Malidoma Patrice Somé

Kijk voor meer informatie op:

http://www.aberdare.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=141&Itemid=157